Dag 5

Dividalshyttan - Vuomahytta 19 km
Djungeletapp! Fortsatt rutschande nerför fjället från Dividal för att sen följa två olika jokkar under en mil. Blött, sumpigt, snårigt och inte alls roligt. Säkerligen lilla julafton för en botaniker men inte för den som ska plocka kilometrar.

 Vid bron där vi tänkt luncha mötte vi en norrman som tipsade oss om att gå söder om fjället i stället för att följa leden längs jokken ända upp till stugan.

Sagt och gjort, efter att ha tryckt ner maten gick vi rätt upp för branten för att sen vandra i en underbar dalgång på fjällhedar med massor av ren men inte en människa. Inte direkt en promenad i parken men säkert betydligt trevligare än att följa leden i surdragen. Det finns hur många helt otroliga dalgångar bortom lederna som helst här.
Efter att ha haft hyfsat väder under dagen kom som vanligt regn och nordanvinden på slutet så stugans värme lockade.


På ett fat på bordet i stugan hade någon lämnat kvar några chokladbitar som trots att de var lite vitspräckliga på ytan såg lockande ut för två hungriga chokladfanatiker. Jag norpade genast den som hade cellofan. Gudagott!
Lite senare bröt jag itu en av de andra och kollade. Såg bra ut och smakade ännu bättre. Vid det här laget satt Bella och dreglade värre än Milton över en leverpastej.
Efter mycket luktande och synande stoppade även hon in den första biten. Snart nog var fatet tomt. Det var en ny sida av den något sjåpiga dotter som aldrig skulle röra något hemma som datumet gått ut på.

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Julia

HAHAHA! Bella kommer vara en helt ny människa när hon kommer hem ;)

Svar: Vi får väl se! ;)
fjallpromenaden.blogg.se

2013-07-26 @ 20:02:01
URL: http://Kitos.bloggplatsen.se
Postat av: C

Bella, för att lätta ångesten över att du ätit gammal choklad så får du här lite info.
Från en chokladälskare till en annan:

Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.

En annan defekt som kan uppstå på choklad är att det bildas "fettrosor". De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan. Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar.

Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

Inget av ovanstående innebär att chokladen är oätlig eller dålig.

Svar: Puh, tack så mycket för den informationen. Nu känns det inte riktigt lika illa ;) haha.
fjallpromenaden.blogg.se

2013-07-31 @ 10:11:16
Postat av: Kristina Illerström

Hej
Blivit inspirerad av er vandring. Får se om Börje och jag kan klämma Trerikesröset - Saltoluokta nästa år. Men det är mycket som konkurrerar bl à cykling Katrineholm - Ronneby och en vandring på Irlands Atlantkust.

Svar: Hallå! Ni kanske inte behöver ta hela sträckan på en gång. Delen genom Norge var underbart vacker och så ödslig som jag tycker om att det är. Rekommenderas!
fjallpromenaden.blogg.se

2013-08-03 @ 18:33:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0